Dagbok efter operationen

 

 

2009-07-23 -  Torsdag

Vikt 99,7 kg = - 7 kg (-24kg från maxvikten)

Blev glatt överraskad när jag ställde mig på vågen i morse, 7 kg hade jag gått ner under tiden på lasarettet. Det kändes inte så mycket på kläderna men det är klart att magen är svullen och pga. detta känns större. Däremot syns det i ansiktet.

Tvättade håret och följde sedan Stefan ner till Coop för att handla. Ska ju äta purémat i några dar så jag skulle ha barnmatsburkar bland annat. Jag har aldrig märkt att Coop är så stort! Jag var helt slut efter att ha gått där inne. Det är inte mycket krut i kärringen ska jag säga. La mig och vilade när jag kom hem och ska jag vara ärlig blev det väl inte många knop gjorda resten av dan.

 

Från och med nu så kommer jag inte att skriva varje dag

 

2009-07-26

Provade att äta samma mat som resten av familjen. Äggröra och bacon till lunch ( en tredjedels baconskiva, vältuggad) och fiskgratäng till middag. Fick lite hjärtklappning men inte ont i magen eller diarré. Skönt! Ska försöka äta samma mat som de andra men med lite variationer så får vi se hur det går.

 

2009-07-30

Vikt i dag 96,3 = -10,4 kg  (- ca 27kg)

Har ätit samma mat som familjen, förutom våfflor, och det har gått jättebra. Har fortfarande hjärtklappning till och från men det går bra.

Såret har börjat vätska rätt ordentligt. Var och tog stygnen i dag och sköterskan sa att det var ok ändå. Såret ser fint ut och det är ju bara bra om vätskan kommer ut i stället för att kapslas in och ge infektion. Ska hålla koll på såret så att det inte infekterar.

Blir fortfarande trött och slut så fort jag gör något utöver det vanliga men det är väl bara att räkna med efter en så pass stor operation. Det går lite lättare för var dag.

Har ett annat problem, alla kläder börjar bli för stora! Ett angenämt problem i och för sig, men irriterande ändå. Vill ju inte köpa så mycket medan jag fortfarande går ner i vikt så det blir väl att gå omkring i stora kläder ett tag till. Ska leta fram kläder från min förra operation och se om det finns nåt där jag kan använda. De är ju 20 år gamla så de borde vara hyfsat moderna ; )

 

2009-08-13

Vikt i dag 95,7 = -10,9  (- ca28kg)

Har fortsatt äta samma mat som familjen men med mer grönsaker. Kan äta överraskande stora portioner, inte alls lika lite som efter förra operationen. Har även "provocerat" med lite fet och söt mat men har inte fått nån reaktion.

Fick fara till vårdcentralen för en dryg vecka sedan. Var yr, kände mig svimfärdig och hade ingen ork. Alla värden var bra men det visade lite bakterier i såret så jag har fått penicillin. Fick även rådet att äta järn så jag köpte Blutsaft (visst heter det så?). Detta har inneburit att jag inte får gå på toa så ofta och viktminskningen har stannat av.

Såret vätskar fortfarande men inte lika mycket som förut. Det är dessutom fortfarande ett hål mitt på magen som inte vill läka ihop ordentligt. Hoppas bara att det tar ihop tills vi ska till Cypern den 7 september. Jag ska upp till Lycksele den 4 september på återbesök så jag får väl höra vad de säger då.

Har även gjort ett kort som jag kan lämna fram när jag är ute och äter. Det står där att jag genomgått en gastric bypass och att jag inte kan äta en normal portion. Jag är så less sedan förut att alltid behöva fråga om det går att få mindre portioner eller förklara varför jag inte orkar äta upp alla mat. Förhoppningsvis kan jag visa fram detta kort och det ska förklara allt. Det är väldigt enkelt men, hoppas jag, lättförståeligt. Du kan se hur det ser ut under fliken Diverse och vill du kopiera det och använda det själv är det bara att göra det.

 

2009-10-10

Vikt i dag 93,1 = -13,6  (- ca 30kg)

Har inte skrivit på ett tag, men det har inte hänt så mycket i viktsammanhang. Har stått stilla och pendlat mellan 95 och 96 kilo i 2 månader fram tills nu. Det beror nog på att jag fortfarande testat mig fram för att kolla vad jag tål. Har dessutom varit i Cypern 2 veckor under den här tiden och där blev väl inte mathållningen den bästa för att gå ner i vikt.

Nu har jag startat en arbetsåtgärd på Medlefors, en folkhögskola här i Skellefteå. Programmet jag går heter SPIRA och är till för långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa. I detta program har vi lektioner om bland annat kost och motion. Tack vare detta har jag nu fått kunskap om hur man kan lägga om sin kost till nyttigare alternativ + att jag försöker "slå ihjäl latmasken" genom att få lära mig olika enkla träningstips som balansboll, stretching och theraband. Jag kan varmt rekommendera att köpa in en balansboll, den kostar ca 220:- (Intersport) och kan användas till många övningar. Även therabandet är litet och smidigt att använda (köpte mitt på apoteket 75:-). Kollar man på nätet så finns det övningar att göra, bl.a. på www.balansboll.se

Tack vare att jag bl.a. bytt ut mitt bröd till fiberrikt bröd, börjat med fullkornspasta och försöker hitta bättre alternativ till min mat och dessutom börjat träna lite har vågen börjat röra sig neråt igen. Jag kan inte träna så hårt för då mår jag inte bra, kroppen tar helt enkelt slut och jag mår illa och blir yr. Detta hände efter den afrikanska dansen tidigare i veckan, men det kanske inte var så konstigt för vi höll igång i 50 minuter och en av de andra i gruppen sa att det var lika jobbigt som ett arobicspass.

Jag har lagt in några kort på bildsidan så du kan jämföra hur jag såg ut för 1 1/2 år sedan, innan operation och efter ungefär 2 månader efter operationen. Alla bilderna är tagna på Cypern - oh vad jag längtar tillbaka dit!

2010-01-01

Vikt i dag 86,4 = -20,3  (- ca 37kg)

Ett nytt år med nya förutsättningar. Det blir rätt långt mellan gångerna jag skriver nu märker jag så det är bäst att uppdatera lite.

Som synes har viktkurvan fortsatt att gå neråt. Kollade mitt BMI och snart är jag inte överviktig längre enligt tabellen, kul. Räknar jag med vad jag vägde för ett år sedan så är det -37 kilo - helt otroligt. Har börjat kunna gå på vanliga affärer och köpa kläder också. Behöver inte gå på "stora" avdelningarna längre. Jättekul, för det finns ju så mycket mer att välja på. Synd bara att det blir så dyrt :(  Även huden på magen börjar bli rejält skrynklig och hänget på armar och lår ska vi bara inte prata om.

Det ska bli kul att se vad ledaren på taekwondon säger när jag kommer dit första gången. För det är tänkt att jag ska börja om med träningen nu i slutet av januari. Hoppas bara att det fungerar. Jag blir fortfarande väldigt trött när jag anstränger mig för mycket. Det är som ett batteri som är för dåligt laddat och att "strömmen" tar slut på bråkdelen av en sekund. Jag blir kallsvettig och börjar må illa. Det är väldigt obehagligt.

Sen sist har jag hunnit vara upp till Lycksele på ännu ett återbesök. Även denna gång var proverna bra och de var nöjda med min viktnedgång. Lämnade även mitt namn och adress, mail och telefon till sköterskan där uppe ifall någon ville ta kontakt med mig. Jag har nämligen via SPIRA-projektet fått praktisera på ett gym här i stan, Hälsostudion. De har samarbete med en livsstilscoach och erbjuder program för folk som vill gå ner i vikt. Min idé är att vi ska kunna hjälpa opererade, både före och efter operationen. Jag vill verkligen göra detta och vi får se om det är någon som nappar på erbjudandet. Jag vill lägga upp det hela lite som SPIRA jobbar, med lätta motionstips, stretching, balansboll, yoga och naturligtvis promenader. Dessutom ska det kompletteras med kostråd och mental coachning. Sedan kan man utöka träningen med hjälp av maskiner om man vill. Jag vet ju av egen erfarenhet att ett gym är nog ett av de sista ställena man vill sätta sin fot i när man är överviktig. "Alla där är ju så slimmade och välmusklade" - det är en fördom som många har, inklusive mig själv. Inget kan vara mer fel! På den tid jag varit på Hälsostudion har jag sett mestadels "vanligt folk" som går där och tränar. Visst finns det välmusklade också, men det är inte så många som man kan tro.

När det gäller min egen hälsa så har jag upptäckt att under de perioder när jag går ner i vikt tenderar jag att må lite sämre. Viktnedgången går i trappsteg. Jag har inte haft någon ordentlig "dumpning" men småkänningar av illamående, yrsel och hjärtklappning. Nu vet jag inte om det kommer från operationen eller om det är att min mage ända sedan i våras inte varit riktigt bra. Har gått på magmedicin i ett år nu och kan inte sluta för då börjar mitt hjärta slå extraslag och jag blir svimfärdig.

Däremot har jag fått något som jag tror är känningar av njursten. Har inte varit till läkare men enligt de i min omgivning som lidit av detta tyder mina symtom på detta. Efter förra operationen fick jag gallproblem och blev till slut tvungen att opereras, så njurproblem denna gång är väl ingen överraskning. Hoppas bara att det inte blir värre - för ont gör det, det vill jag lova!

 

2011-01-01

Vikt i dag ca 86 kg = -20,7kg  (- ca 37kg)

Ett år har gått sedan jag skrev sist. Ja, jag vet att jag inte är speciellt flitig att uppdatera, men det händer inte så mycket som är värt att skriva om här.

Viktmässigt har jag pendlat upp och ner under året, från rekordet 82,2 till toppnoteringen 87,8. Jag kan äta all mat jag vill. Även om jag tar det lugnt med vitt bröd, för mycket sött och fett, precis som man ska. Storleken på portionerna är numera större än vad de var innan jag opererade om mig, men jag har märkt att jag föredrar andra saker att stoppa i munnen nu mot för förut. Till exempel så gillar jag sallad väldigt mycket nu, nåt som jag nästan aldrig åt förr. Kött går också bättre att äta nu än innan jag opererade om mig vilket jag inte alls är ledsen för. Jag älskar en blodig biff!!

När det gäller drycker så går det mesta ner. Föredrar kolsyrade drycker eftersom jag alltid haft problem att rapa och där är kolsyran till stor hjälp.

Godis och snacks äter jag fortfarande, tyvärr :((  Har väldigt svårt att låta bli såna onyttigheter. Mängderna är däremot mycket mindre och jag blir fort nöjd. En chipspåse kan räcka i flera veckor mot för en kväll förr i tiden. Jag äter hellre popcorn än chips och ostkrokar. Godis vill jag alltid ha hemma för att kunna ta en bit om jag är sugen på det. Ibland blir det ganska mycket och då mår jag lite illa ett tag. Har aldrig fått nån sockerdumpning, inte nån sån som min läkare varnade mig för i alla fall, utan blir illamående ett tag. Fettdumpning har jag däremot råkat ut för. Det var ingen höjdare. Det mer eller mindre rann ur mig och jag blev svag och orkeslös. Blev dessutom yr och trodde nästan att jag skulle svimma. Detta var en kväll och på morronen efter var jag som vanligt igen. Jag känner alltid av om jag ätit för mycket fett, jag får väldigt mycket gaser och lukten av dessa är inte att leka med :)

Orken är fortfarande inte som den varit. Jag blir lätt trött och det går på nån minut från ork till orkeslös. Detta tycker jag är väldigt jobbigt eftersom jag skulle vilja kunna motionera lite. Är en latmask av naturen men nu är det ju faktiskt mycket roligare att röra på sig. Provade bära säckar med kaninmat motsvarande min viktnedgång och jag vill lova att det var tungt. Det är nåt alla borde prova på, speciellt de som uttalar sig om hur enkelt det är att gå ner i vikt. Även de som gått ner borde prova detta, det är helt underbart att upptäcka hur mycket lättare allt är och skillnaden mot att ta på all sin övervikt igen. Jag kan knappt fatta att jag överhuvud taget orkade röra mig.

 

2011-02-17

Vikt i dag ca 82 kg = - ca 24kg  (-41kg)

Nu har det hänt nåt som jag inte räknat med. Jag har råkat ut för en tarmomvridning.

För att starta från början - I december fick jag ett ordentligt magknip en eftermiddag. När det inte blivit bättre framåt kvällen (det gjorde rejält ont) så åkte jag in till akuten. Där fick jag en spruta och de onda försvann. För att vara på den säkra sidan fick jag stanna kvar över natten men dag därpå fick jag åka hem. I januari hade jag en natt men magknip igen, men denna gång åkte jag inte in till akuten utan låg och väntade ut det och det slutade av sig själv. Men för snart två veckor sen var det dags igen. Jag vaknade med magknip men satte mig i bilen i alla fall för att fara till jobbet. Under vägen in till stan insåg jag att jag var tvungen att fara till akuten i stället. Jag blev inlagd och det onda ville inte ge med sig. Det visade sig att jag drabbats av tarmomvridning så det blev operation. Enligt läkarna är det en komplikation som inte är ovanlig efter en bypass operation. 

Jag mår nu, tio dar efter operationen, rätt bra. Har ont i magen, inte i såret utan inne i magen. Jag snabbkonsumerar mat - frukosten kommer ut till lunch och lunchen till middan :)) Värst är att jag är så slut, bara att klä på sig och ta mig nerför trappan på morronen gör mig kallsvettig. Hoppas att det fixar till sig snabbt för jag hatar att känna mig så här.

2011-02-27

Vikt i dag ca 78,5 kg = - ca 27  (- ca 44kg)

Fick fara in en sväng till lasarettet förra lördagen. Hade 39,5 i feber och blev inlagd direkt. Det visade sig vara infektioner i buken som krävde antibiotika. Låg kvar på lassa till i fredags men är nu hemma igen. Ska äta antibiotika i ca 2 veckor och hoppas på att infektionerna försvinner.

Som det syns på viktskalan fortsätter jag att gå ner i vikt. Vet inte om det beror på infektionerna eller om det är min nu ännu kortare tarm som får det att hända. Får nog hålla koll så att det inte blir för mycket för snabbt. Det behövs visserligen några kilo till för att nå den vikt jag skulle vilja ha, men sen vill jag ju inte fortsätta neråt hur långt som helst.

Orken har inte blivit bättre, jag blir kallsvettig för det minsta lilla. Ska iväg på kaninutställning har jag tänkt till helgen så jag hoppas verkligen att jag fått nog ork för att kunna fara.

2011-11-20

Vikt i dag ca 82,5 kg = - ca 23  (- ca 40kg)

Har gått upp några kilon efter tarmvredsoperationen, men mår så pass bra att jag inte bryr mig så mycket om det. Skulle behöva gå ner några kilo till, trivdes bättre vid 77kg, med det tar emot. Har inte "jävlar-anamma" nog att ta itu med att börja motionera - latmasken är för stark. Det verkar som om jag har min maxvikt på ca 85kg, för även om jag äter helt fel och mycket går jag inte över den vikten numera. Att sen vikten pendlar mellan 82 och 84 beror nog på hur mycket det finns "i systemet" just för tillfället.

Annars är skillnaden nu och innan senaste operationen är att maten passerar lite snabbare numera. Känner ganska snart efter en måltid om den var bra eller inte. Har även fått mer problem med gaser, som dessvärre även luktar mer än förut. Har väldigt lågt blodvärde så nu måste jag ta tillskott. Fick järntabletter utskrivna efter operationen men de blev jag så oerhört hård i magen av så jag var tvungen att sluta. Har nyss tagit nya prover och värdet var fortfarande alldeles för lågt så nu har jag köpt Blutsaft för att se om det hjälper. Ska kolla värdet igen om några månader för att se om det hjälpt eller om jag måste ta till starkare medel. Ska nog i så fall höra om jag kan få sprutor så att inte magen stannar av som den gör av tabletter.