Före operationen

 

 

Lite om mig:

Jag är en kvinna, född 1958, som varit överviktig i nästan hela mitt liv. Jag bor i Klutmark, en by utanför Skellefteå i Västerbotten. Här bor jag med min man Stefan och mina två barn Alexander och Beatrice.

Mitt största fritidsintresse är mina kaniner. Jag föder upp hermeliner, dvärgvädurar, lejonhuvade kaniner, lejonhuvade dvärgvädurar och holländska kaniner. Mer om dessa finns på en egen plats på denna webbsida.

Förutom kaninerna är det meningen att jag ska återuppta min träning av taekwondo som jag började med i vintras. Tyvärr var jag inte så pigg så jag var tvungen att hoppa av, men SKA ta upp det igen, jag lovar. Taekwondo är en jättebra träning för hela kroppen. Man övar upp kondition, smidighet och balans på ett roligt och i och för sig jobbigt sätt. Jag trodde att jag skulle dö första gångerna - men så går det när man som jag inte har nån kondition alls. För varje gång gick det bättre och bättre och jag rekommenderar det verkligen.

 

Lite om min "överviktshistoria".

Jag har som sagt alltid varit överviktig. När jag var 30 gjorde jag en operation där min magsäck syddes ihop och gav mig en liten magsäck där maten samlades först för att sedan efter det att den smält passera ner i min stora magsäck. Detta gjorde så att jag gick ner ca 40 kilo. Tyvärr går det att fuska även med en liten magsäck och, dum som jag var, lät jag mig själv börja fuska med maten. Detta innebar att jag gick upp alla mina tappade kilon igen. Fanns det ett Nobelpris i dumhet borde jag nomineras till det :)

I november 2006 dog min mamma i sviterna av blodproppar, orsakade av högt blodtryck och diabetes. Detta fick mig att verkligen börja fundera på min situation. Jag kände att jag inte ville riskera en för tidig död i fettmarelaterade sjukdomar så jag tog kontakt med min vårdcentral våren 2007. Jag fick en remiss till Lycksele lasarett, som är det lasarett i Västerbotten som gör gastric bypass operationer.

Våren 2008 fick jag komma till Lycksele på besök. Då skulle man ha ett BMI på 40 och jag låg strax över men jag fick klartecken för en fortsatt utredning i alla fall. Jag vägde då ca 120 kilo. I november 2008 var jag upp på en gastroskopi och sedan var det bara att vänta på en operationstid.

Efter en (för mig) lång väntan fick jag en operationstid den 25 maj 2009. Jag åkte upp och installerade mig på avdelningen och började förberedelserna för en operation kommande dag. När morronen kom blev det, i stället för dusch och operation, hemfärd i stället. Min läkare hade fått ett akutfall under natten som var tvungen att opereras och det tog närmare 12 timmar. Efter detta var han naturligtvis inte beredd att ta sig an mig utan jag fick som sagt packa och fara hem igen. Jag var väldigt besviken förståss, men i detta fall var det ju ren otur att just jag blev drabbad.

Som mest innan operationen vägde jag 123 kilo, men tack vare att jag hade problem med min mage våren innan operationen hade jag gått ner till ca 113 i maj.

Jag fick sedan en ny tid i juli. Mer om detta kan du läsa under "Själva operationen".